reede, jaanuar 16, 2009

väike lugu mu kassist 4. osa


Võidujooks

Jäne K ja Piisu läksid vaidlema, kumb neist kahest kiirem on. Kumbki ei tahtnud järele anda ja väitis, et võrreldes temaga, on teine sama aeglane kui tigu. Iir, tarkpea, nagu ta on, pani ette, et korraldagu Piisu ja Jäne K võistlus. Kes esimesena raja läbib, ongi kiirem.
Piisule ja Jänele tundus mõte mõistlik ning leppisid kokku, et kohtuvad järgmisel päeval stardijoonel. Iir kutsuti kohtunikuks. Mõlemad suundusid tulevaks võistluseks ettevalmistusi tegema ja treenima.
Piisu harjutas lippamist, lidumist, plagamist ja putkamist.
Jäne K trennis kargamist, kalpsamist, hilpsamist ja holpsamist.
Kokkulepitud ajal tulid Piisu ja Jäne K kokku lepitud paika. Kõik nende sõbrad olid neile kaasa elama tulnud. Ühed hoidsid pöialt Piisule ja Jänele, teised jälle Jänele ja Piisule.
Iir kutsus võistlejad stardijoonele: “Niisiis, täna toimub siin suur võidujooks. Kes selle võidab, tunnistatakse kõige kiiremaks.”
“Aunimi võiks ka olla. Näiteks gepard,” ütles Piisu end stardivalmis seades Jänele.
“Käpard?” küsis Jäne K.
“Mkm. Gepard,” vastas Piisu.
"Selge," pobises Jäne.
“Vaikust!” hüüdis Iir. “Tähelepanu! Valmis olla! Läks!”
Piisu ja Jäne K panid täie hooga minema. Piisu lippas natuke eespool ja Jäne kargas taga. Vahepeal seis jälle muutus ja siis kalpsas Jäne esirinnas, Piisu lidumas seevastu tema järel.
Nii Piisu plagas ja putkas ning Jäne hilpsas ja holpsas, kuidas jalad võtsid. Pealtvaatajad sotti ei saanudki, kumb juhib, sest kiirus oli juba nii suureks kasvanud.
Finiš juba paistis. Piisu pani viimase välja, tagumised jalad hakkasid esimestest juba mööda minema. Jäne K ei vandunud alla, vaid hüppas nii hoogsalt, et sabatutt puudutas kukalt.
“Finiš!” hüüdis Iir.
Piisu ja Jäne K olid mõlemad sirakil maas. “Kumb võitis,” küsisid nad hingeldades nagu ühest suust.
“Paistab, et jäite täpselt viiki,” sõnas Iir.
“Aga nüüd me ju ei saanudki teada, kumb meist kiirem on ja me hakkame jälle vaidlema,” kurtsid mõlemad väsinud sportlased.
“Kuidas ei saanud teada?” imestas Iir. “Kõik on ju selge. Jäne, kes kogu tee hüppas, on kõige kiirem hüppaja. Piisu, kes kogu tee jooksis, on kõige kiirem jooksja.”
Piisu ja Jäne K tundusid kohtunik Iire otsusega rahul olevat, kuid üks asi oli Piisul veel hingel: “Kuidas aunimega jääb? Kes on gepard?”
“Mina olen gepard!” hüüdis Gepard publiku seast ja lehvitas lipukesega.

Kommentaare ei ole: